Arbetsmarknadsregionen

Förverkligandet av en gemensam funktionell arbetsmarknadsregion mellan Örnsköldsvik och Umeåregionen

Startskottet

2 kommentarer

Konferensen på fredag nästa vecka (16 november) är ett startskott för arbetet. Kom gärna och diskutera med oss då. Sista anmälningsdag är idag men vi kommer välkomna eftersläntare under den här veckan. Detaljer med inbjudan finns längre ner på sidan.

/Johan

Annonser

2 tankar om “Startskottet

 1. STARTSKOTTET ljuder och alla inkl. jag är förväntansfulla. Närmast jämför jag möjligheterna med … Skaraborgsregionen, KTH insatser i regional utveckling, uppbyggnaden av kluster och innovationssystem i utveckling m.fl. ansatser. Det kan bara inte gå fel … eller? Låt oss reflektera över några ansatser från verkligheten.
  En forskaranställd vid Umeå Universitet uttalar sig dock, inom ett uppdrag som granskare av ett vetenskapligt arbete från Ö-vik, att (citat) ‘uppfinnare kan vi inte ha med att göra. Vi vet hur dom är.’. Umeå Universitet tar därmed (via denna forskare) ett avstånd ifrån Ö-viks kommun, kommunens företag och entreprenörer och innovativa företagsutvecklare och även folkrörelsen Id’eforum. Kan vi i demokratisk mening acceptera detta? Jag känner att detta är omöjligt?
  Jag läser vidare idag .. ‘Nu börjar arbetet för en gemensam funktionell arbetsmarknadsregion!’. Ansatsen är fin. Men vill vi tillhöra en stad med ett universitet, som har denna syn på våra kreativa företagare och innovatörer? Kan vi acceptera detta? Jag ser skillnaden mellan Mittuniversitetet och Umeå Universitet i denna fråga. Ö-vik är alltid välkommen till Mittuniversitetet (Sundsvall-Härnösand-Östersund). Men Umeå Universitet vill inte ha med uppfinnare att göra (enligt forskaren). Vad kan vi dra för slutsats av detta? Det är ändå de kreativa och innovativa, som skapar de nya produkterna och tjänsterna. Rätta mig om jag validerar detta fel?

  Det finns även ett annat perspektiv på sakfrågan, presenterad inom en aktuell (ännu ej publiserad) forskning. I samband med Ådalskravallerna så bedyrade vissa militaristiska grupper att ‘avskärma’ Kramfors från närliggande befolkningsområden. Kan det vara denna bakgrund, som ligger bakom att Ö-vik vill tillhöra Umeåregionen (frågar forskningen)? Genom Sundsvalls tillväxt (söderut och västerut mot Trondheim) och sedan Ö-vik tillväxt mot Umeå så … ‘avskärmas’ Kramfors. Är det här vi har förklaringen? Jag vet inte. Men kanske har Du någon ansats till förklaring? Tyck till utifrån sakliga fakta.

  Med vetenskapliga hälsningar från
  Doktoranden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s